Potica za Guinessovo knjigo rekordov

V okviru 10. Festivala potic, ki je potekal 22. in 23. marca 2013 v Preboldu, so prvič predstavili potico velikanko, spečeno v obliki velikonočnega kolača, ki ima v premeru 158 cm. Spečena je bila v pekarni Fijavž v Šempetru v Savinjski dolini, glavni mojster pa je bil Andrej Voh, ki je na festivalu požel veliko uspehov tudi s svojimi drugimi poticami.

Potica velikanka je bila uradno izmerjena in prijavljena za vpis v Guinnessovo knjigo rekordov. Rekordno jo delajo podatki, da so jo pekli 4 ure in bi jo lahko raztegnili v skoraj 5 metrov dolgo potico, zanjo pa so porabili:

  • 10 kg gladke in 3 kg ostre moke
  • 10 kg orehov
  • 70 jajc
  • 9 litrov mleka
  • 3 kg masla
  • 3 kg sladkorja
  • 4 kg rozin in
  • 40 dekagramov kvasa.

Uradna meritev za Guinessovo knjigo rekordov je potekala na večerni prireditvi Festivala potic v Preboldu, 22. marca 2013. Prireditev je obiskal tudi znan slovenski etnolog dr. Janez Bogataj, ki pripravlja monografijo o poticah.

Še isti večer so potico velikanko razrezali, številni obiskovalci pa so jo pohvalili tudi ob pokušini. Z izkupičkom od prodaje  bodo poplačali model za potico velikanko, ki je izdelek  Boštjana in Tatjane Dobovšek iz Grosuplja.

Potica za Guinessovo knjigo rekordov je bila spečena v glinastem modelu z obsegom skoraj 5 m.

Potica za Guinessovo knjigo rekordov je bila spečena v glinastem modelu z obsegom skoraj 5 m.

Na poizvedbo, kdo v Sloveniji bi lahko izdelal največjo potičnico za potico velikanko, sta se odzvala Društvo keramikov in lončarjev Slovenije in Lončarstvo Dobovšek Boštjan in Tatjana iz Žalne, ki sta izdelala potičnico velikanko, poimenovano Sveta Barbara.

Izdelava potičnice ni bila lahka naloga. Tehnološke rešitve sta se domislila izkušen lončar Boštjan Dobovšek in tehnolog društva Blaž Konec. Sedem članov društva se je v soboto, 16. februarja 2013, zbralo v Boštjanovi delavnici v Žalni, kjer so marljivo delali ves dan. Tudi količina materiala, porabljenega za model potice velikanke, je rekordna, saj so porabili 50 kg gline iz Brežic in 9 kg prozorne in barvne glazure, kar so s pomočjo 330 watov električne energije postopoma spreminjali v 34 kg težko potičnico z obsegom preko 490 cm. Porabili so 230 ur dela, saj so poleg oblikovanja in žganja gline skrbeli tudi za sušenje, obračanje in popravke modela. Po dvodnevenem sušenju potičnice velikanke, ki ima premer preko 1,5 m, sta jo mojstra Boštjan Dobovšek in Blaž Konec povezala ter naredila še zadnje lepotne popravke. Na prireditvi 15. marca 2013 v Grosupljem sta potičnico tudi predala predsednici društva Podeželskih žena občine Prebold.

Advertisements
This entry was posted in Dogodki, Festival potic, Tradicionalne jedi and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s