V pričakovanju Velike noči

Na veliki četrtek, pravijo, gredo zvonovi v Rim, ko utihnejo, a na veliko soboto se povrnejo iz Rima, ko se v pričakovanju Jezusovega vstajenja zopet oglasijo. Moški imajo na ta dan posebno nalogo, da pripravijo kresilno gobo in dobijo blagoslovljen ogenj ter blagoslovljeno vodo, nakopljejo hren, naberejo pelin, pripravijo drva za peč in še kaj postorijo okoli hiše. Ženske pa imajo sploh veliko opraviti, ker pečejo kolač, potico, za otroke male kolačke, skuhajo šunko ali pleče, želodec, mesene klobase in pobarvajo pirhe. Spečejo tudi štruklje iz ajdove moke in nakupijo pomaranče. Žegnanja poteka v soboto dopoldne v cerkvah, kapelicah ali kar po hišah. Vse dobrote nadevajo v jerbas ali pleteno košaro, pregrnejo z lepim prtom in nesejo k žegnu.

V soboto popoldne se po 6. uri prične veselo pričakovanje Kristusovega vstajenja. Po 8. uri zvečer so slavnostno zazvonili zvonovi ob veseli aleluji in se v slavju večerne luči veselili Kristusovega vstajenja od mrtvih.

Morda se danes niste vsi ravnali po teh tradicionalnih opravilih, vsekakor pa se dajte jutri, na Veliko noč. Naj bo ta nedelja družinski dan, ko se za domačo mizo zbere ožja ali tudi širša družina, morda že na velikonočnem zajtrku, ko se tanko nareže šunka, potrosi z naribanim hrenom in priloži kakšen pirh.

Velikonočna šunka, hren, pirhi, domač kruh in rdeče vino, v katerega namočimo vejico pelina.

Velikonočna šunka, hren, pirhi, domač kruh in rdeče vino, v katerega namočimo vejico pelina.

Društvo podeželskih žena občine Prebold vam želi vesele in doživete velikonočne praznike!

This entry was posted in Tradicionalne jedi and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Log Out / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Log Out / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Log Out / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Log Out / Spremeni )

Connecting to %s