Mediji o nas

Festival potic 2013

O 10. Festivalu potic so poročali slovenski mediji predvsem s poudarkom o rekordno velikem velikonočnem orehovem kolaču, ki so ga poimenovali: potica velikanka.

DNEVNIK: V Preboldu tudi potica velikanka za vpis v Guinnessovo knjigo rekordov, 22.3.2013:

  • Prebold –  Na 10. festivalu potic v Preboldu, ki bo potekal danes in v soboto, bo razstavljenih okrog 100 različnih potic, med njimi tudi potica velikanka, ki se bo potegovala za vpis v Guinnessovo knjigo rekordov.

SLOVENSKE NOVICE: Na 10. Festivalu potic v Preboldu so spekli potico velikanko.

Objavljeno: 24.03.2013 11:31
Avtor: Darko Naraglav

Potica je slovenska kulinarična posebnost, ki se je na Slovenskem razvila pred več kot 200 leti. V knjigi Slava vojvodine Kranjske jo omenja že Janez Vajkard Valvazor (Valvasor). Njeno ime izvira iz besede povitica, ker je povita. Potice, kakršne poznamo danes, so le razvojna oblika nekdanjih, torej kolačev iz zvitega testa z različnimi nadevi, po katerih potica dobi ime.

To je vsekakor slovenska sladica, na katero moramo biti ponosni. Tega se že vseskozi zavedajo v Društvu podeželskih žena občine Prebold, kjer so naredili še korak dlje in jim dali še večjo vrednost in veljavo. Pred desetimi leti so članice društva organizirale prvo prireditev z ocenjevanjem potic, ki so jo poimenovale Festival potic.

VEČER: Danes na ogled potica velikanka, 22.3.2013; Celjsko

  • Deset kilogramov gladke moke, prav toliko orehov, težko predstavljivih 70 jajc in štiri kilograme rozin je le nekaj osnovnih sestavin, ki jih je Andrej Voh z ekipo porabil za peko gromozanske potice. Z njo se želijo vpisati v Guinnessovo knjigo rekordov, potico velikanko pa bodo javnosti pokazali danes na tradicionalnem Festivalu potic v Preboldu.
Andrej Voh s kmetije Podpečan v Galiciji je bil glavni mojster peke rekordno velikega velikonočnega orehovega kolača - potice velikanke.

Andrej Voh s kmetije Podpečan v Galiciji je bil glavni mojster peke rekordno velikega velikonočnega orehovega kolača – potice velikanke.

RADIO 1: 10. Festival potic v Preboldu. Robert Roškar se o potici velikanki pogovarja z Andrejem Vohom

Potica velikanka - 10. Festival potic Prebold

Potica velikanka – 10. Festival potic Prebold

Ekipa pekarne Fijavž iz Šempetra v Savinjski dolini pred sveže pečeno potico velikanko - 10. Festival potic Prebold

Ekipa pekarne Fijavž iz Šempetra v Savinjski dolini pred sveže pečeno potico velikanko – 10. Festival potic Prebold

Regional Obala: Potica velikanka za vpis v Guinnessovo knjigo rekordov

PLANET SIOL.NET: Potica velikanka za vpis v Guinnessovo knjigo rekordov; 22. 3. 2013:

  • Na 10. festivalu potic v Preboldu, ki bo potekal danes in v soboto, bo razstavljenih okrog sto različnih potic, med njimi tudi potica velikanka, ki se poteguje za vpis v Guinnessovo knjigo rekordov.

Grosupeljski ODMEVI: Prevzem lončene potičnice velikanke 16. marec 2013

  • Na tradicionalnem dogodku Festival potic, ki poteka vsako leto v Preboldu, v petek in soboto pred cvetno nedeljo, se je porodila ideja,  da spečejo največjo potico na svetu. Za to, da spečejo največjo potico, potrebujejo tudi največjo potičnico. Odzvala sta se Društvo keramikov in lončarjev Slovenije in Lončarstvo Dobovšek Boštjan in Tatjana iz Žalne, ki sta izdelala potičnico velikanko.

Radio ANTENA: V Preboldu že 10. Festival potic; 22.3.2013; Ogledate si lahko razstavo in tekmovanje

Festival potic 2012

Festival potic – letos je bil deveti po vrsti – je v Preboldu že tradicionalna prireditev, ki poteka v petek in soboto pred cvetno nedeljo. Radio Antena, 30. mar. 2012.

Ocenjevanje potic se je v Aninem domu v Preboldu začelo že zgodaj popoldne. Ocenjevala jih je strokovna komisija v kategorijah orehova potica, smetanova potica in orehov šarkelj. Odprtje razstave in podelitev priznanj s kulturnim programom bo danes ob 19ih 30 v Aninem domu. Jutri dopoldne bo poleg razstave potic tudi kmečka tržnica z velikonočno ponudbo in prikazom izdelave butar. Vse potice bodo po končanem festivalu podelili domovom starejših občanov na Polzeli, Grmovju, Preboldu in na Vranskem. (Radio Celje, Špela Ožir)

Novi tednik (22.4.2011 ): Potica – vseh sladic kraljica!

Kruh je doma po vsem svetu, potica samo v Sloveniji, Festival potic pa le v Preboldu – Ko moraš v pol dneva poskusiti skoraj sto potic…

Planet Siol.net: “Organizatorji festivala, preboldska občina, tamkajšnje društvo podeželskih žena in Kmetijsko gozdarski zavod Slovenije, so vse razstavljene potice, ki so slovenski simbol, tudi letos podarili domovom starejših občanov na Polzeli, Grmovju, Preboldu in na Vranskem.”

Delo, 2009: Na festivalu potic pripravljalci tekmujejo v treh kategorijah: orehova potica, smetanova potica in orehov šarkelj, pri čemer organizatorji do začetka festivala ne vedo, kakšen bo odziv. Ta je dober, saj je sodelujočih iz leta v leto več. Na prvem festivalu leta 2004 je sodelovalo 28 udeležencev s 30 izdelki, leta 2009 jih je prišlo že 55, prinesli pa so 66 vzorcev. S svojo ekipo redno sodeluje tudi Srednja gostinska šola Celje. Vsako leto podelijo zlata, srebrna in bronasta odličja. Vse dobrote po tekmovanju in razstavi pa podarijo domovom starejših občanov v Preboldu, na Polzeli, Grmovju in Vranskem.

»Prireditev je namenjena ohranjanju slovenskega ljudskega izročila, letošnje tekmovanje pa je že šesto po vrsti v organizaciji Društva podeželskih žena občine Prebold,« je leta 2009 za Odprto kuhinjo (priloga Dela) pojasnila predsednica in gonilna sila dogajanja Danica Uplaznik, ki s svojo pozitivno energijo privablja vsako leto več udeležencev.

Ocenjevalno komisijo sestavljajo izkušene in strokovno podkovane ocenjevalke s kmetij, iz Srednje šole za gostinstvo in turizem Celje, predsednica Društva podeželskih žena občine Prebold, in svetovalka za kmečko družino in razvoj dopolnilnih dejavnosti pri Kmetijsko-gozdarski zbornici Slovenije. Merila ocenjevanja so vsako leto enaka. Pomembni so videz, vonj in okus izdelka, skratka vse to, po čemer je slovenska potica znana doma in po svetu.

Danica Lešnjak/Karmen Lugarič
sob, 11.04.2009

DELO: Festival potic

Potica, slovenski simbol, ki jo že od srednjeveških časov pripravljajo za praznike, je sladica iz kvašenega testa, v katero je zavit nadev, navadno orehov. Čeprav se zdi izdelava preprosta, je dobra potica spričevalo izkušenega kuharja.

Danica Lešnjak/Karmen Lugarič
sob, 11.04.2009, 15:27
Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s