Tradicionalne jedi

Dediščina prehrane hmeljarjev in obiralcev

Vse tja do konca 60. let dvajsetega stoletja, ko so še ročno obiral hmelj, je hmeljarjeva družina pripravljala hrano za obiralce. Hrano so zjutraj in čez dan uživali v hmeljiščih, večerje in nedeljsko kosilo pa doma. Dnevno so dobili štiri in ponekod tudi pet obrokov. V hmeljišču so se obiralci posedli na kupe obranega hmelja in si sedež pogrnili s prazno jutasto vrečo ali oblačilom. Še v prvih letih po vojni so hrano uživali iz s kupne posode, pozneje so gospodarji za vsakega obiralca nabavili emajlirane sklede. Hrano so uživali z žlicami (sprva aluminijaste, pozneje kromirane), le redko (nedeljska kosila) tudi z noži in vilicami. Praviloma si je kruh rezal vsak sam. Gospodarji so pazili, da obiralci kruha niso puščali po hmeljišču, zato so ga ponekod gospodinje narezale na kose ali rezale sproti; vendar pa takšen nadzor ni bil priljubljen in je pogosto zanetil odpor in nejevoljo obiralcev, ki so zato preprosto odšli domov ali se priključili drugi obiralski skupini (Flis 1988; Hazler 2006).

Najpogostejša hrana obiralcev je bila naslednja:

fruštik (zajtrk), okrog 7. ure: bela kava, kruh

malca (malica), po prvem merjenju med 9. in 10. uro: kruh, sadje, sladek toukuc (še ne povsem prevreti sadni mošt); starejši so pili tudi prevret toukuc (jabuček – jabolčnik ali hruškuc –hruškovec)

južna (kosilo), po drugem merjenju med 12. in 13. uro): zabeljen stročji fižol, tople murke (kumarice s pirejem), zabelena župa (zabeljena in zgoščena juha), drobovina na golaž, kruh in drugo; ob nedeljah goveja juha, tenstan (pražen) krompir, solata in štrudl (jabolčni zavitek) ali buhteljni,

malca (popoldanska malica): le ponekod, po tretjem merjenju (okrog 17.00): kruh, sadje, sladek toukuc ali prevret toukuc,

večerja, po zadnjem merjenju, ko se je povsem znočilo: mlečna kaša, mlečni rajž (riž), mlečni griz, kislo mleko, krompir v oblicah, stročji fižol, kruh in drugo.

Odlomek iz: Hazler, Vito (2011) EKOMUZEJ hmeljarstva in pivovarstva Slovenije

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s