Recepti

Recepti tradicionalnih jedi Savinjske doline so močno povezani s hmeljarstvom, ko so delavne roke domačinov okrepili sezonski najeti delavci, ki so pomagali pri spomladanskih delih v hmeljiščih in pri obiranju hmelja, ki je do šestdestih let 20. stoletja potekalo ročno. Jedli so preproste kmečke jedi, pripravljene iz sezonskih pridelkov in hranjenih živil. Recepti zanje pa so bili le redko zapisani. Prenašali so se od mater na hčere in “tamlade” in se lahko že od hiše do hiše razlikovali. Če poznate drugačen recept od zapisanega, sporočite to s komentarjem!

TOPLE MURKE

Tople murke (kumare) so tradicionalna savinjska jed, ki je še posebej priljubljena v sezoni obiranja hmelja. Obiravcem so jih postregli z zabeljenim stročjim fižolom ali mesom iz tunke. Potrebujemo:

  • 1kg kumar
  • 1 kg krompirja
  • Za prežganje: 2 žlici masti, žlica čebule, žlica moke, 3 zrna česna, mleta kumina ali sladka rdeča paprika v prahu
  • Po želji: 2 žlici kisle smetane ali 2 dl kislega mleka

Srednje velike kumare olupimo in naribamo na lističe (pazimo, da ne grenijo, sicer ne pomaga niti, da jih naribane posolimo, da spustijo vodo). Olupljen in na kocke narezan krompir damo kuhat v slan  krop.
V ponvi razpustimo maščobo, dodamo čebulo in jo pustimo, da postekleni, dodamo moko in jo svetlo popražimo, počasi prilivamo hladno vodo in ves čas dobro mešamo, da ne nastajajo grudice. Dodam še začimbe: sesekljan česen, po želji malo mlete rdeče paprike, kumino in malo kisa. Dobro premešamo in dodamo naribane kumare. Dodamo še v pire pretlačen kuhan krompir s kislo smetano ali kislim mlekom, dobro premešamo oziroma pretlačimo. Poper lahko dodamo, ko je jed na krožnikih.

ZABELEN FIŽOL

Stročji fižol otrebimo, operemo in ga v slani vodi do mehkega skuhamo. Kuhanega dobro odcedimo in stresemo v pogreto skledo. V ponvi razpustimo 2 žlici domačih ocirkov, da hrustljavo zakrknejo in jih prelijemo preko fižola. Ocirke lahko nadomestimo z  maslom, na katerem zlatorumeno prepražimo krušne drobtine in jih prelijemo preko fižola.

MOČNIK

Močnik je preprosta in krepčilna jed, primerna za večerjo. Lahko je sladka jed, ki bo všeč otrokom, lahko pa jo naredimo iz juhe, ki ostane po kuhanju krače ali drugega suhega mesa. Potrebujemo:

  • 1 jajce
  • 150 g moke
  • 2-3 l suhe juhe ALI
  • 1,5 l vode, 1,5 l mleka, po želji sladkor in cimet

V manjšo skledo damo moko, naredimo jamico in vanjo ubijemo jajce. Dodamo lahko za pol jajčne lupine vode in razžvrkljamo z vilico. Nato z rokami enakomerno vmešamo moko in hkrati drobimo, da nastanejo drobni usukanci – močnik.

Zavremo 1,5 litra vode, jo solimo in vanjo vkuhamo močnik, ki naj vre 10 minut. Dodamo še 1,5  mleka, sladkamo,  po želji posujemo s cimetom, pustimo da zavre in takoj odstavimo.
Kadar kuhamo močnik iz suhe juhe, jo lahko razredčimo z vodo toliko, da ni preslana.

KUHANA KRAČA ALI ŠUNKA

Za večja kmečka opravila so hranili prekajene svinjske krače, za Veliko noč pa šunko. Eno ali drugo so skuhali z začimbami, juho pa porabili kot samostojno jed, ki je dobila ime suha juha. Potrebujemo:

  • 1 svinjsko kračo ali šunko
  • 1 čebulo
  • 2-3 korenčke
  • peteršilj s korenino in listi
  • 2 stroka česna
  • sol, lovorov list in nekaj zrn črnega popra
  • 150 g ribane kaše ali močnika
  • žlica sesekljanega peteršilja

Kračo ali šunko dobro umijemo, damo z debelejšim koncem navzdol v večji lonec in prilijemo toliko vode, da je glavnina mesa prekrita. Dodamo očiščeno zelenjavo in začimbe ter pustimo, da vre na majhnem ognju. Kuhamo toliko časa, da je meso ob vbodu vilice mehko in odstopi od kosti. Odvisno od velikosti krače ali šunke naj vre nekaj ur. Dosolimo šele na koncu, če je juha premalo slana.
V precejeno suho juho zakuhamo močnik ali ribano kašo, na koncu posujemo s sesekljanim peteršiljem. Kračo pa narežemo na leseni deski in jo na njej tudi postrežemo. Za prilogo ponudimo mrzel krompir (krompirjevo solato) ali renstan krompir (pražen krompir).

MRZEL KROMPIR

Za mrzel krompir ali krompirjevo solato potrebujemo:

  • 1,5 – 2 kg krompirja
  • 1-2 čebuli
  • žlico gorčice,
  • olje, jabolčni kis, sol

Ne preveč debele gomolje krompirja dobro operemo in jih neolupljene damo v lonec. Debelejše gomolje zložimo na dno, manjše na vrh ter zalijemo z vodo, tako da je vrhnji krompir pokrit do dveh tretjin. Ko zavre, ga solimo in kuhamo 30 do 45 min. Še tolpega olupimo in ga kar v roki narežemo na lističe.

Čebulo narežemo na tanke lističe, jo posujemo po še toplem krompirju, solimo, dodamo gorčico, olje in razredčen kis ter temeljito premešamo. Pustimo, da se ohladi, potem postrežemo.

RENSTAN KROMPIR

 Renstan ali pražen krompir običajno postrežemo kot prilogo, zraven katere je vsaj solata, če že ne kuhana govedina ali drug kos mesa. Kadar mu dodamo še kakšne klobase, testenine in druga močnejša živila, lahko postane samostojna jed. Potrebujemo:

  • 1,5 – 2 kg krompirja
  • 5 dag masti, 10 dag čebule, sol, malo juhe za zalivanje

Ne preveč debele gomolje krompirja dobro operemo in jih neolupljene damo v lonec. Debelejše gomolje zložimo na dno, manjše na vrh ter zalijemo z vodo, tako da je vrhnji krompir pokrit do dveh tretjin. Ko zavre, ga solimo in kuhamo 30 do 45 min. Še vročega olupimo (pomagamo si z vilico, na katero ga nabodemo med lupljenjem) in kar v roki narežemo na lističe.

Na masti prepražimo drobno sesekljano čebulo. Ko je zlato rumene barve, jo zalijemo z 1-2 zajemalkama mesne juhe in pustimo, da malo povre in se čebula razpusti. Dodamo žličko soli in premešamo. Nato dodamo narezan krompir in ga med pogostim mešanjem pražimo. Pazimo, da se ne prime dna. Po potrebi še zalijemo in pokrito pražimo. Renstan krompir predevamo na servirni krožni tako, da z zajemalko oblikujemo kroglaste kupčke.

HREN Z JAJCI

Zraven kuhane govedine in tudi velikonočne šunke je hren nepogrešljiv. K šunki lahko korenino preprosto nastrgamo z nožem ali pa ga drobno naribanega zmešamo s trdo kuhanim jajcem in postrežemo. Za tiste, ki ne marajo preveč pekočih jedi, pa hren naredimo v blagi solati, za katero potrebujemo:

  • 1 korenino hrena
  • 1 jabolko
  • 2 trdo kuhani jajci
  • sol, olje, razredčen jabolčni kis

Hren olupimo in ga zelo drobno naribamo na ribežen. Prav tako na drobno naribamo olupljeno jabolko. Trdo kuhana jajca drobno sesekljamo ter dodamo v skledo s hrenom in jabolkom. Solimo, zabelimo po okusu in vse skupaj dobro premešamo.

ZABELEN REGRAT

Regrat je prva spomladanska solata, ki jo lahko zmehčamo z dodatkom tople zabele in/ali kuhanega krompirja. Potrebujemo:

  • 1 veliko skledo regrata
  • 100 g prekajene slanine
  • 2 jajci
  • sol in razredčen jabolčni kis

Regrat natrebimo in operemo v veliki količini vode, ki jo 4-5 krat zamenjamo. Regrat na deski narežemo na krajšo, grižljaju primerno dolžino in damo v skledo.
Trdo kuhani jajci olupimo in narežemo na rezine. Slanino narežemo na manjše lističe in jo hrustljavo popečemo.
Regrat v skledi solimo, okisamo, dodamo popraženo slanino in premešamo. Po vrhu obložimo z jajčnimi rezinami in postrežemo še toplo. Če kot prilogo pripravljamo pražen krompir, 2-3 kuhane krompirje narežemo na regrat.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Log Out / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Log Out / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Log Out / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Log Out / Spremeni )

Connecting to %s