11. festival potic v Preboldu

Ker je Festival potic v Preboldu tradicionalna prireditev, letos ni kaj veliko novega dodati: 11. Festival potic je bil 11. in 12. aprila  2014, tokrat v dvorani Aninega doma v  Preboldu.

Potice je ocenjevala strokovna komisija v kategorijah:

  • Orehova potica
  • Smetanova potica in potice z dodatki
  • Orehov kolač

Podeljen je bil znak kakovosti za prejemnike trikrat zlatega priznanja.

Potica je slovenski simbol, saj tako dobrih potic, kot jih znajo pripraviti slovenske gospodinje, ne najdemo nikjer drugod.  Vse razstavljene potice so bile tudi letos podarjene domovom starejših občanov na Polzeli,  Grmovju, Preboldu in na Vranskem.

Več združenih prireditev v občinski organizaciji in izvedbi Kulturnega društva Antona Schwaba in Društva podeželskih žena Prebold je potekalo po naslednjem programu:

Petek, 11. aprila  v dvorani Aninega doma v  Preboldu:
– od 09. do 13. ure dostava potic na ocenjevanje
– od 13. ure dalje ocenjevanje
– ob 19.30 uri odprtje razstave  izdelkov ter podelitev priznanj s kulturnim programom.
Sobota, 12. aprila 2014:
– od 8. do 12. ure razstava potic v dvorani Aninega doma v Preboldu.
– od 8. do 11. ure kmečka tržnica na domačiji Režaj v Dolenji vasi 49 z velikonočno ponudbo in prikazom izdelave butar.

Tekmovalci so prišli z vseh vetrov in imeli različne izkušnje. Dijaki Srednje šole za gostinstvo in turizem iz Celja so odnesli kar tri zlata priznanja, kar je nedvomno spodbudno za ohranitev te tradicionalne sladice.

Za ohranitev slovenske tradicije se trudi tudi prof. dr. Janez Bogataj, ki je napisal monografijo Potice iz Slovenije, v knjigi pa popisal tudi njeno zgodovino. Prvi jo je omenjal v 16. stoletju Primož Trubar kot povitico, prvi recept za potico pa je napisal Janez V. Valvazor. Prava slovenska potica mora biti pečena v okroglem potičniku, ki ima na sredini oboda luknjo. Ravne potice, kot jih poznamo danes, bi morali imenovati štruklji, meni dr. Bogataj. Najstarejši lončeni pekač iz leta 1777 še nima luknje v sredini. Ta je nastala, ker so ugotovili, da se v krušnih pečeh potica bolje speče, če je po obodu zvita v enako širok kolač, v sredini pa votel prostor omogoča dostop vročega zraka. Različni nadevi so primerni za različne priložnosti in praznike. Za Veliko noč pa je tradicionalna orehova potica. Kakršno koli ste že spekli za letošnje praznike – naj vam tekne!

About Lasta

Plant pathology is my profession, plant protection is my job, genealogy is my passion...
This entry was posted in Napovednik. Bookmark the permalink.

Komentiraj